Willems (o.B.)

Parenteel    Genealogie  Geneagram Par. 

 

 

De oudste sporen van de familie Willems zijn te vinden in de buurt van Holten (Ov.), bij Teunis Willekes Hillekes. Daar doet zich een eigenaardige ontwikkeling in naamgeving voor die vaker je in Twente tegenkomt. Niet alleen de achternaam van de man wordt doorgegeven, maar ook de naam van de vrouw. Vervolgens komen er nog andere ontwikkelingen. Zo heet een deel van de familie, Willems, een klein deel heet “Willems of Brilman”, een deel heet Brilman.
Via Deventer loopt er een tak naar Oude Wetering, waar grootvader Willems is geboren.

Oude Wetering vanaf Pont.
Bron: Mapio

Wanneer ik aan mijn grootouders in Oude Wetering denk, zoals ik dat van bezoeken in mijn jeugd herinner, doemt steevast het liedje van Wim Sonneveld ‘het dorp’ op. In dit lied wordt heel Oude Wetering beschreven.
Bij de woorden: “langs het tuinpad van mijn vader” zie ik het steegje tussen het huis van mijn grootouders en ‘buurvrouw Meijer’, het grindpad en de schuur, waar altijd heel veel geurend hout lag. Ik zie het huis, dat rook naar een eigenaardige mengeling van pruimtabak, koffie en soep, de voorkamer waar je nooit in kwam en de smalle enge ladder naar de zolder. Daar stonden prachtige ledikanten, door grootvader Willems zelf gemaakt met daarop witte gehaakte spreien.
Wanneer ik aan Oude Wetering denk, dan zie ik de boten voorbij varen door de Wetering en wanneer de bus van Maarse & Kroon langskwam schudde het hele huis zódanig, dat de kopjes op de schoteltjes stonden te rammelen. Dát is voor mij Oude Wetering.

De pont over de Wetering vaart ook als het vriest.

De speurtocht naar de familie Willems bracht me naar Deventer. Daar blijkt dat overgrootvader Christiaan (1863) is ingeschreven als ” Christiaan Willems of Brilman“.

Panorama Deventer